fbpx

Често задавани въпроси

Често задавани въпроси

1. Какъв тип виза се издава на участниците в програма Work and Travel USA?
На участниците в програма Work and Travel USA се издава виза от типа J-1 – неимигрантска виза и даваща право на работа до 4 месеца плюс допълнителни 30 дни легален престой с цел пътуване. За да кандидатства за такъв тип виза, всеки участник трябва да притежава издаден DS-2019 формуляр.
2. Какво представлява формуляр DS-2019?
DS-2019 или “Certificate of Eligibility for Exchange Visitor Status” е формуляр, на базата на който всеки участник в програма Work and Travel USA има право да кандидатства за издаване на J-1 виза, както и право на работа и легален престой в САЩ за периода до 4+1 месеца. Всеки участник в програмата има право да работи в САЩ спрямо датите, отбелязани на неговия DS-2019. Формулярът се издава от американската организация – спонсор на програмата, която е упълномощена за издаването му от Държавния департамент на САЩ.
3. Какво представлява такса SEVIS? Защо плащам такава такса?
Такса SEVIS е въведена от 1 септември 2004 г. от Държавния департамент на САЩ и е задължителна за всички участници в програма Work and Travel USA, както и за други обменни и студентски програми. Въведена е, за да покрива разходите по опериране на Student and Exchange Visitor Information System (SEVIS), създадена с цел да следи спазване на статута от страна на студенти и участници в обменни програми в САЩ. Размерът на таксата за участници в програма Work and Travel USA е $35.
4. Какво е Social Security Number?
За да работи легално в САЩ, всеки участник в програма Work and Travel USA трябва да получи номер на социална осигуровка (Social Security Number). Чрез него се проследяват приходите и удържаните му данъци. Студентите кандидатстват за такъв номер непосредствено след пристигането си в страната.
5. Ако участвам за втора година, трябва ли отново да кандидатсвам за Social Security Number или този от миналата година е все още валиден?
Участници в програма Work and Travel USA, които имат вече издаден Social Security Number, могат да продължат да го използват и не е необходимо да кандидатстват отново за издаване на нов.
6. Ще плащам ли данъци в САЩ и какви?
Участниците в програма Work and Travel USA плащат Federal Income Tax, State Income Tax and City Income Tax и са освободени от плащане на Social Security and Medicare Tax и Federal Unemployment Tax. Голям процент от сумите, платени като данъци в САЩ, са възвръщаеми. Студентите могат да подадат документи за връщане на данъци докато са на територията на САЩ или след завръщането си в България.
7. Какво покрива застраховката ми?
Застраховката ви покрива разноски по лечение при спешни случаи по време на работния период до 4 месеца.
8. Валидна ли е застраховката ми през последния, туристически месец от програмата?
Не! Периодът на валидност на застраховката ви съвпада с периода на валидност на вашия DS-2019, тоест покрива само работния период от програма Work and Travel USA. Ако останете в САЩ след изтичане на крайната дата на вашия DS-2019, трябва да удължите застраховката си като се свържете с IBC или със застрахователната компания. Законът изисква да закупите допълнителна здравна застраховка за всички дни на престой извън датите на формуляр DS-2019.
9. Необходимо ли е да направя нещо, за да остана в САЩ през допълнителния месец, след като той не е отбелязан във визата ми?
Не е необходимо да правите абсолютно нищо, за да останете в САЩ до 30 дни след изтичане на визата ви. Този 30-дневен период не се удостоверява с никакъв документ и се предоставя от US Citizenship and Immigration Services – USCIS , за да се подготвите да напуснете страната, както и да пътувате в нея.
10. Мога ли да работя по време на допълнителния месец – туристически период от престоя ми в САЩ?
Не! Участниците в програма Work and Travel USA имат право на работа само през периода, означен на техните DS-2019 формуляри. Допълнителният месец от програмата е предназначен за пътуване и участниците нямат право на работа.
11. Колко часа на седмица ще работя?
Обикновено работните оферти предлагат минимум 32 работни часа на седмица. Броят на работните часове варира според натовареността и е възможно в определени периоди те да намаляват или да се увеличават.
12. Какво заплащане да очаквам?
Заплащането варира според позицията, която заемате, както и според щата и града, в който работите. Работна заплата не може да пада под минимума за страната. Изключение правят работещите на позиции с бакшиш, напр. сервитьори. Те получават заплащане на час между $2.50 – $4.00. Често, по-високото заплащане е комбинирано с по-висока цена на квартирата и по-големи ежедневни разходи, произтичащи от по-високия стандарт на живот в някои щати.
13. Как става изплащането на заплатата ми?
Заработените пари се изплащат с чекове, които може да осребрите в банка или да добавите към банковата си сметка.
14. Какви са най-често предлаганите позиции за работа?
Най-често работните позиции са в сферата на туризма и обслужването. Участниците в програмата имат възможността да работят като сервитьори или бармани в заведения, общи работници, обслужващ персонал в хотели, помощници в кухня, асистент продавачи в магазини, касиери и др. 


Програмата Work&Travel НЕ позволява работа:
– На позиции, които накърняват имиджа и основната идея на програмата, а именно – стимулиране и подпомагане на културния обмен между държавите;
– На позиции, изискващи инвестиране на собствени средства, като продажби от врата на врата;
– Като домашни помощници в частни домове (вкл. гледане на деца, гледане на възрастни, градинари, шофьори);
– Работа на рикши (pedicab) или rolling chair;
– На позиции, изискващи притежаване на шофьорска книжка или сертификат за правоуправление на превозно средство, независимо дали се превозват пътници или не;
– Като екипаж на кораб или самолет;
– Като медицински работници или на позиции, включващи контакт с пациенти;
– На позиции в развлекателната индустрия за възрастни (вкл. позиции като компаньонки, стриптизьорки и други);
– На позиции, които изискват по-голямата част от работната смяна за деня да е в диапазона между 10:00 pm /вечерта/ и 6 am /сутринта/;
– На позиции, определени от Министерството на Труда на САЩ като опасни за здравето на младежи;
– На позиции, които изискват постоянен физически контакт с клиенти (например: в студио за татуировки или пиърсинг, масажно студио, студио за маникюр/педикюр и други подобни);
– На позиции, които са предимно базирани на работа на комисионна и не гарантират получаване на минимална работна заплата в съответствие с федералните или тези на щата стандарти;
– На позиции в хазартната индустрия, включващи директни залагания;
– На позиции, свързани с работа с химически препарати, в складове, в центрове за онлайн поръчки/каталожна дистрибуция;
– На позиции в пътуващи увеселителни паркове или друг тип пътуващи бизнеси;
– На позиции, в които няма постоянен контакт или работа с американски граждани или при които липсва възможността да се запознаете отблизо с американската култура;
– При работодатели, които запълват несезонни и невременни позиции когато наемат студенти за временна работа по време на лятната им ваканция;
– На позиции, изискващи притежаването на някакъв лиценз;
– На позиции, изискващи друг тип J-1 виза статут (например: Camp Counselor, Trainee, Intern);
– На позиции, предлагани от агенции за намиране на работа (staffing agencies), освен в случаите, когато са изпълнени едновременно следните три условия :
1. Участниците да работят за и да им се плаща от самата агенция за намиране на работа;
2. Участниците трябва да са под постоянното, директно ръководство на агенциите за намиране на работа;
3. Агенция за намиране на работа трябва ефективно да контролира работното място и да носи директна отговорност за участниците;
– На някои позиции от регистъра на North American Industry Classification System’s (NAICS) http://www.bls.gov/iag/tgs/iag_index_naics.htm, по конкретно позиции от сектори 11, 21, 23, 31-33
11: Селско стопанство, лесовъдство, лов и риболов;
21: Минна промишленост, добив на газ и нефт;
23: Строителство;
31-33: Производство;
15. Имам ли право да работя при повече от един работодател?
Да! Всеки участник в програма Work and Travel USA има право да работи при повече от един работодател.

 Необходимо е втората работа да позволява досег с американската култура и традиции и участниците да могат да обяснят как тази работа улеснява подобен контакт с американските обичаи. Също така, задължително е спонсориращата организация да одобри втория работодател преди да започнете работа там.
16. Мога ли да сменя основния си работодател?
Възможността за смяна на работната оферта зависи както от опцията, която участникът е избрал (Self–Arranged или Job-Assisted), така и от условията, които поставя съответната спонсорираща организация. 

Смяна на основния работодател е възможна само със съгласието на спонсориращата организация.
17. Работодателят осигурява ли ми квартира?
Част от работодателите осигуряват квартира за студентите, макар да не са задължени да го правят. Когато квартирата не е осигурена от работодателя, студентът има ангажимента да си осигури квартира самостоятелно.
18. С колко джобни пари трябва да разполагам при заминаването си за САЩ?
На участниците се препоръчват минимум $1000 джобни пари или достатъчно, за да покрият разходите им за пътни, храна и квартира до получаването на първата им заплата.
19. Какви са началните дати на работните оферти?
Началните дати на работните оферти варират в периода между началото на май и края на юни. Възможни са и по-късни начални дати, но броят им е ограничен.
20. Мога ли да замина заедно с приятели при един и същи работодател?
Да! Обикновено работодателите желаят да наемат повече от един студент и няма проблем да заминете заедно с приятели, стига избраният от вас работодател да одобри вашите кандидатури за съответната позиция. Ако работодателят одобри само един от вас, можете да изберете друга оферта, по която да кандидатствате отново заедно.
21. Мога ли да си избирам град или щат, в който вие да ми търсите работна позиция?
IBC и американските организации – спонсори на програмата не могат да ви гарантират позиция в избран от вас щат или град, но ви гарантират право на избор между многобройни работни оферти в различни региони на САЩ.
22. Защо голяма част от работните оферти са в по-малки и курортни градове? Защо офертите в големи градове са рядкост?
Обикновено компаниите в по-малките и курортни градове имат по-голяма нужда от служители за сезонна работа. Ежедневните разходи там са много по-малки от тези в големите градове. Разходите за квартира и транспорт в големите градове са значителни. Позициите, които се предлагат от компании в големи градове, рядко са сезонни и в повечето случаи компаниите търсят служители за период по-дълъг от 4 месеца.
23. Кои са американските организации, с които работи IBC и които спонсорират програма Work and Travel USA?
Американските спонсориращи организации, съвместно с които IBC предлага програма Work and Travel USA в България са Greenheart Exchange и Cultural Homestay International (CHI).
24. Ако съм български гражданин, но съм студент/ка в чужбина, мога ли да участвам в Work and Travel USA?
Да, можете да участвате в програма Work and Travel USA, стига да отговаряте на останалите условия за участие в програмата и да можете да предоставите сертификат от съответното учебно заведение, удостоверяващ, че сте редовен курс на обучение, посочващ вашата специалност и очаквана дата на завършване на обучението.
25. Ако съм чуждестранен гражданин, но съм студент/ка в България, мога ли да участвам в Work and Travel USA?
Да, можете да участвате в програма Work and Travel USA, стига да имате издадена Българска резидентска карта и да отговаряте на останалите условия за участие в програмата.

Над 15 000 участници

Повече от 20 години

Програми в 8 държави